Alexandria, la biblioteca de recursos digitals per a l’aula

Alexandria és una biblioteca de recursos desenvolupada pel Departament d’Educació que permet pujar alguns tipus de materials educatius digitals, com ara cursos Moodle, per facilitar la seva posterior localització i intercanvi. L’accés als recursos d’aquesta biblioteca és obert i, per tant, qualsevol pot visualitzar-los i descarregar-los . Ara bé, per valorar els materials existents o bé, fins i tot, per compartir recursos nous és necessari disposar de nom d’usuari/ària i contrasenya de la XTEC.

Els tipus de recursos que Alexandria posa a disposició dels usuaris són els següents:

  • Cursos per ser utilitzats a la plataforma Moodle
  • Entrades de glossari per ser utilitzats a la plataforma Moodle
  • Preguntes de qüestionari per ser utilitzats a la plataforma Moodle
  • Materials empaquetats en SCORM
  • Materials per a pissarres digitals interactives (PDI)

En definitiva, es tracta d’un recopilatori de «cursos Moodle» de diferents matèries (i algun material per a PDI), que pot ser interessant per a utilitzar en les nostres classes, fonamentalment com a material de suport.

No voldria acabar de parlar sobre aquest recurs sense comentar algunes petites reflexions que ja he fet amb el meu compte de Twitter @xarxatic i que són les següents (encara espero resposta, ja que no se m’han contestat).

  1. El problema fonamental d’Alexandria és que és una còpia barata d’Agrega.
  2. No hauríem d’anar tots a una i utilitzar «Agrega»?En moltes comunitats estan utilitzant «Agrega», i no caldria fer deu vegades el mateix. És una pèrdua de temps i esforços.

Les dues reflexions anteriors venen d’un tuit on es comenta que seria bo traduïr al català un material que ha penjat la Junta d’Andalusia (material moodle), una cosa absurda, ja que no ens costa res utilitzar el material en castellà, sense la pèrdua de temps que ens suposa traduïr-lo; temps que destinaríem a elaborar més recursos, o dotar de més qualitat a alguns d’existents. I en referència a l’anterior, si seguim en cada Comunitat Autònoma excloent tota possibilitat de compartir material: sistemes de gestió escolar (cadascuna disposa del seu sistema de gestió: SAGA, Seneca, etc.), sistemes operatius lliures educatius propis (Linkat, Lliurex, etc.), etc. per muntar-nos el nostre propi xiringuito, l’únic que aconseguirem és posar més trabes a una Escola 2.0 que entre tots hem de tirar endavant.

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
Jordi Martí

Docente desconcertado que intenta encontrar su lugar en un mundo que no entiende. O que prefiere no entender.

2 Comments
  1. Alexandria té una funcionalitat essencial que Agrega no té: els cursos es poden visualitzar en el seu entorn d’explotació, Moodle. A Agrega això no és possible.
    Se’ns dubte s’ha d’integrar Alexandria amb Agrega, quan funcioni, que el node de Catalunya encara no està operatiu.

Deja un comentario

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
close-link