De les TIC a les TAC

En una de les consultes que em realitzen habitualment, em fan una qüestió: «Quina és la diferència entre TIC i TAC?«. En un primer moment m’he quedat una mica sobtat per la pregunta, ja que al meu entendre és simplement un canvi de sigles per passar del que hom anomenava TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) a TAC (Tecnologies d’Aprenentatge i Coneixement), però que a efectes «pràctics» no tenia cap altra importància. Seguint el desenvolupament de la qüestió, que he trobat per la xarxa, el reprodueixo, amb algunes petites puntualitzacions.

Si anem a la filosofia dels propis mots i, utilitzant una de les eines més habituals, la Viquipèdia, ens tobem amb les següents definicions:

TIC: Segons el que trobem a la Viquipèdia (TIC) relatiu a les tecnologies de la informació i la comunicació,”agrupen els elements i les tècniques utilitzades en el tractament i la transmissió de les informacions, principalment d’informàtica, internet i telecomunicacions“. Aquestes tecnologies tenen la finalitat de millorar la vida de la gent dins un entorn. Així doncs les noves tecnologies a l’aula són un recurs que ens faran molt més fàcil la tasca i ens ampliarà les possibilitats de tot el que fem, donat el potencial del que disposen i el fàcil accès a la informació que ens donen.

TAC: Segons el que trobem a la Viquipèdia (TAC) les tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement es pot entendre com una visió de les TIC des de l’escola. Es tracta de posar les tecnologies al servei d’una millora en els processos d’ensenyament – aprenentatge, d’avaluació i d’organització, que de forma quotidiana es desenvolupen a l’entorn, al centre i a l’aula. L’ús que se’n faci d’aquestes tecnologies i del seu potencial com a agents de canvi metodològic, permetrà discernir i identificar aquelles actuacions més significatives i innovadores des del punt de vista educatiu. Així doncs podem entendre que les Tecnologies de la Informació i la Comunicació són les que guien l’aprenentatge.

Per tant, la diferència fonamental entre emprar un o altre mot, es basa en què el darrer mot acunyat, TAC, té unes majors connotacions al medi on s’està produïnt l’actuació d’aquestes noves tecnologies: L’ESCOLA!

No voldria acabar aquesta breu explicació, sense fer-vos esment d’una de les eines, que permeten en un centre fer una bona planificació de l’ús d’aquestes noves tecnologies, i que en els nostres centres educatius s’està tornant totalment imprescindible: «El Pla TAC de Centre«.

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
Jordi Martí

Docente desconcertado que intenta encontrar su lugar en un mundo que no entiende. O que prefiere no entender.

9 Comments
  1. esta bé l’article i la referència mal feta a l’article oficial del bloc recursosticmestre.com. Quin gran bloc, llàstima que ara no publiqui res.

    1. Gràcies pel comentari de l’article. En referència a l’article oficial del bloc recursosticmestre, no entenc molt bé on rau el problema, ja que s’ha referenciat correctament i amb el seu enllaç pertinent, com em sembla que estic fent en tots els articles que publico (tanmateix d’alguns ser realment difícil trobar la font inicial). I finalment, sí, és una gran llàstima que hi hagi molts projectes (webs, blogs, programari educatiu, etc.), i d’ells alguns amb alta qualitat com el que m’estaves comentant, que no tinguin continuïtat al llarg del temps i que quedin abandonats. S’ha de tenir molta constància per a mantenir un «projecte» i s’hi ha de dedicar força temps, i molts cops això no és possible.

    1. Puedes usar la imagen sin problemas. No he podido darle la atribución correcta (no es mía) pero estaba disponible en varios blogs bajo Creative Commons. A veces, en referencia a las imágenes, es muy difícil dar la atribución correcta.

      Eso sí, la imagen (como la mayoría que se usan en este blog) no es propiedad mía y, es por ello, que la atribución no ha de hacerse hacia el mismo.

Deja un comentario

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
close-link