Els portàtils del pla Escola 2.0 distreuen, o són realment imprescindibles?

A la pàgina web següent em trobo amb un vídeo que m’ha impactat moltíssim, precissament trobant-nos enmig del desplegament dels portàtils dins del pla Escola 2.0. Un professor de física de la Universitat d’Oklahoma destrueix un portàtil, ja que diu que els portàtils a les aules tan sols distreuen l’alumnat i no aporten res a l’ensenyament. Suposo que deuria estar fart de que els seus alumnes estiguessin més pendents de xatejar, visualitzar vídeos, etc. que de la seva classe. Ens passarà el mateix, o els nostres alumnes d’ESO seran més civilitzats que els universitaris d’una de les millors universitats d’Estats Units?

* Com a decepció, la prova va ser premeditada i el portàtil ja estava mort. Però això no obsta per no fer una reflexió important sobre aquest punt concret, del què he parlat previ al vídeo.

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
Jordi Martí

Docente desconcertado que intenta encontrar su lugar en un mundo que no entiende. O que prefiere no entender.

3 Comments
 1. El problema es creure que els portàtils de l’escola 2.0 han de romandre encessos a tota hora. Quan el mestre vulga fer una síntesi de les coses que s’han parlat a clase hauria de fer tancar els netbooks per a asegurarse l’atenció dels alumnes, o bloquejarlos d’alguna manera (iTALC, per exemple).
  I si, els portàtils no aporten res al sistema d’ensenyament tradicional. Ès per aixó que el sistema d’ensenyament hauría d’adaptarse per tal d’aprofitar la oportunitat de tindre un món de posibilitats a les mans.

  1. @Samuel Primer de tot, abns de respondre a aquest comentari que fas, m’agradaria agrair-te que em mencionis l’eina iTALC, que era una eina per a mi desconeguda (sabia d’altres sistemes de monitorització i vigilància d’equips en una xarxa, però aquest no el tenia dins d’aquestes utilitats).
   En segon lloc hi ha dues parts ben diferenciades en el teu alegat. Una primera on parles de que per a fer que els alumnes prestin atenció s’hauria de bloquejar o fer-los apagar el portàtil, cosa a la qual hi estic d’acord; però l’altra, on parles de l’adaptació del sistema d’ensenyament tradicional a les noves tecnologies, i en això entrem en un problema més seriós, ja que la majoria dels «nadius digitals», que segons els diferents articles són els nostres alumnes, no ho són tant, ja que fóra de «Tuenti», «Youtube», «Messenger» i algun joc al que juguen a l’ordinador o a la consola (apart de mirar aquelles fotos que no volem mencionar) no tenen cap altre coneixement «digital» (sempre hi ha excepcions, però aquestes són bastant minces). Per tant què hem de fer amb ells? «Digitalitzar-los» amb la finalitat de poder utilitzar amb ells aquests recursos digitals que estan al seu abast (estan un munt d’hores a l’aula, en molts casos més que en un horari de treball, i si dediquem les hores a «alfabetitzar-los digitalment», que fem amb la resta de matèries?).
   Apart de la reflexió anterior, què hem de fer amb els professors, dels quals segons darreres estadístiques no arriben al 2% els que es desenvolten amb soltura i extremada habilitat amb les noves tecnologies, un 15% que sap utilitzar el bàsic (Word i consultar el seu correu i nòmina), i una gran majoria, que són excel·lents docents en les seves matèries, però que no dominen les noves tecnologies? Els hem de formar? com? (ja s’han fet nombrosos cursos, i la majoria de professors l’únic que esperen és poder rebre el full per signar i augmentar el seu compte de punts, i bastants d’ells amb continguts i professors «justets»)…
   Em sembla que he anat més enllà de respondre al teu comentari, però em sembla que captes per on va la idea, i no va precissament per no està d’acord a l’aplicació de les TIC a l’aula, sino en la manera que s’està duent a terme, que no considero que sigui la més adient.

   1. En primer lloc gràcies a tu per compartir els teus pensaments i per tindre un lloc tan interesant.

    Estic d’acord amb el que dius dels nadius digitals: la majoria no dominen una altra cosa que no siga el messenger i el tuenti i no utilitzen les possibilitats que els ofereix el mòn de les TIC. I «perdre» temps en digitalitzar-los i en que canvien la seua visió de l’ordinador com centre d’oci ès complicat. Malgrat això, no crec que siga una perdua de temps sinò un contingut transversal que s’hauria de treballar des de totes les matèries per tal d’acoseguir la competència digital.

    Quat als docents, ès clar que hi ha molt per fer i haurà gent que es resista al canvi. I no pasa res. La llibertat de donar les classes com cadascú considere convenient s’ha de respectar sempre. Les TIC són un recurs més entre d’altres.

    Coincidisc amb tu en que donar un netbook per alumne no és la millor forma de millorar els resultats acadèmics, però com que ès el que hi ha ès nostra responsabilitat com a docents aprofitar-ho de la millor manera possible.

Deja un comentario

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
close-link