Fedora 13 Goddard disponible

Ja sabeu que m’agrada parlar de les noves versions de les distribucions Linux que he estat provant i que no m’han decebut en el seu ús (n’hi ha unes quantes que ni us esmento perquè la seva utilització és poc àgil i atractiva pels neòfits com jo). Tanmateix us he de comentar, que no totes les versions que instal·lo es mantenen en el meu equip, ja que fonamentalment, com comento sovint a qui m’ho pregunta, treballo basant-me en un arrencament amb tres sistemes operatius diferents: Windows 7, Mint i Ubuntu, sent, per a mi, les dues darreres, les millors distribucions Linux per a l’usuari no expert, i molt fàcils d’utilitzar.

Anem al tema que ens concerneix, que es fer un breu anàlisi (més aviat diria exposar una llista de canvis que presenta amb versions anteriors, caracterísitiques de l’equip per suportar-la i enllaç per a descarregar-la), de la nova versió de Fedora, una de les distribucions Linux que compta amb un major nombre d’usuaris (si ens cenyim al nombre de descàrregues, ja que és la més descarregada). Fedora ja va per la seva tretzena versió, la qual s’anomena Fedora 13 Goddard, amb moltes millores d’administració del nostre escriptori, que és el que realment ens interessa, ja que els canvis per a desenvolupadors se’n van una mica dels meus àmbits de coneixement.

Entre els canvis més destacats d’aquesta nova versió per als usuaris normals (entenent com a normals, els qui volen, com jo, utilitzar un sistema operatiu, però no anar trastejant amb codis, ni amb altres coses més a la mà d’experts), destacaria els següents:

 • Instal·lació automàtica de controladors d’impressora (un dels inconvenients que presentaven versions anteriors, on aquesta tasca era bastant feixuga, si no venien per defecte)
 • Instal·lació automàtica dels paquets d’idioma
 • Integració global de PackageKit, que dota de la detecció automàtica del tipus de format a gravar els CDs d’àudio amb el programa Brasero
 • Nou disseny de l’interfaç d’administració d’usuaris, visualment més atractiva i més entenidora
 • Eliminació i substitució de F-Spot, l’administrador de fotografies que disposava (i del qual disposen moltes distros), per Shotwell, amb uns grans avantatges, que podeu comprovar aquí. Però no us desanimeu si esteu acostumats a utilitzar F-Spot, ja que disposeu de la possibilitat d’instal·lar-lo des dels repositoris, tanmateix no ser instal·lat per defecte.
 • Incorporació d’una eina de Backup senzilla i fiable: Déjà Dump
 • Millores en l’adminstrador d’arxius Nautilus i en Gnote, etc.

La llista complerta dels canvis la podeu veure aquí.

Un altre detall que també us pot interessar és que podem utilitzar aquesta versió amb ordinadors de pocs recursos (això no és del tot cert, ja que com us comentaré a continuació necessita una RAM acceptable), ja que per al funcionament de la versió gràfica, tan sols necessitem un equip que reuneixi les següents característiques:

 • Pentium Pro 400 MHz o superior (equips que en molts casos donavem per morts)
 • Memòria RAM 384 MB (això pot ser un petit problema, ja que la majoria dels equips obsolets, que hi ha en els centres -tendeixo al sector educatiu-, disposen d’una memòria de 128 MB o 256 MB, amb la qual només podríem fer funcionar el mode text, cosa que no ens interessa)

Podeu descarregar-la des del següent enllaç:

Versió de Fedora 13 Goddard (enllaç de descàrrega)

No l’he provat a fons, ja que el temps dóna pel que dóna, però l’he instal·lat i li he fet una ullada, i a simple vista sembla una distribució força acceptable. Té una arrencada relativament ràpida (no tant com la darrera versió d’Ubuntu) i és força fàcil moure’s per ella. En definitiva, un altre sistema operatiu gratuït, per a qualsevol que vulgui tenir una alternativa a Windows. Això sí, com sempre faig (i que em perdonin els puristes); la meva recomanació en sistemes operatius a dia d’avui, es disposar de Windows 7 (per a mi el millor sistema operatiu que ha tret Microsoft des del Windows 98) i d’una distribució Linux (la que millor s’adapti a les vostres necessitats), ja que es poden utilitzar ambdós sistemes, un per unes coses i l’altre per altres. No cal excloure un sistema operatiu, utilitzat en més del 90% dels equips.

En definitiva, una bona distribució, que he provat

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
Jordi Martí

Docente desconcertado que intenta encontrar su lugar en un mundo que no entiende. O que prefiere no entender.

3 Comments
 1. Hi, I’m very interested in Linux but Im a Super Newbie and I’m having trouble deciding on the right distribution for me (Havent you heard this a million times?) anyway here is my problem, I need a distribution that can switch between reading and writing in English and Japanese (Japanese Language Support) with out restarting the operating system.

  1. I only can say you, that Ubuntu is a distro who has JIS X 0208 (Japanese Language Support), but i can’t say more to you. I think you don’t need to restart your system when you change English to Japanese (or Japanese to English) but i’m not sure.

   Sorry to not be more concret, but on the net i think you can answer your question.

Deja un comentario

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
close-link