La manipulació dels alumnes

Una de les característiques que disposem com a professors és la de transmetre coneixements, a més d’educar en valors als nostres alumnes. Tanmateix aquesta tasca, hi ha determinats docents, que mitjançant activitats, més o menys «adequades», intenten inculcar determinades idees polítiques, o maneres d’entendre la vida, allunyades de l’objectivitat, cosa que s’assembla molt als campaments juvenils franquistes, on es «formava en l’esperit nacional» (en aquell cas la nació era l’espanyola, i ara els mateixos que varen xuclar aquell esperit fomenten «la nacionalitat de torn»). Una de les eines de que disposen aquest tipus de professors és la matèria d’Educació per a la Ciutadania, que en funció de si el professor és d’esquerres, dretes, nacionalista, independentista, xenòfob… la pot fer valdre per moldejar els seus alumnes.

I vosaltres, direu: a què ve aquest discurset? Doncs bé, ve a que navegant per la xarxa m’he trobat un material elaborat per un professor d’un institut públic , on es defensa la postura de la independència, i recomana la utilització d’aquest material, o bé a tutoria, o bé dins la matèria anteriorment esmentada. A mi no se m’ocudiria mai intentar elaborar material per dirigir l’alumnat en una direcció concreta, en coses on totes les opinions poden ser vàlides (tan vàlid és la defensa de la independència, com ho és la defensa de l’abolició de l’estat autonòmic), i que cada alumne amb els inputs que li entrin de manera lliure, decidirà quina postura li és més coherent.

El material és el següent, i realment «em fan molta por» l’existència i la utilització d’aquest tipus de materials en les aules (em farien la mateixa por si la postura defensada fos la contrària). Què us sembla?

Joc/Activitat sobre l’autodeterminació

(material elaborat pel professor Paco Rivière i que es troba en la següent xarxa social)

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
Jordi Martí

Docente desconcertado que intenta encontrar su lugar en un mundo que no entiende. O que prefiere no entender.

1 Comment

    Deja un comentario

    EDUENTERTAINMENT

    Cuando la Educación se convierte en espectáculo

    En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
    close-link