Les distribucions Linux educatives a Espanya

A mi m’agradaria passar-me completament a ser un usuari Linux, però una de les coses que em molesten és que cada autonomia disposi de la seva distribució Linux, que només es diferencia de la seva comunitat veïna en la bandereta del fons de pantalla i en els crèdits. Però com la crítica (que ja comença a ser hora de qüestionar-nos el que fan amb els nostres diners!) no és l’objecte d’aquest article, anem a fer un desglòs de les distribucions Linux educatives a Espanya.

Es donarà el nom de les distribucions, a més de posar l’enllaç on podem consultar la pàgina oficial d’aquestes, on es poden trobar les seves característiques principals (són 17 Comunitats Autònomes i dues ciutats autònomes: Ceuta i Melilla -fem una mica de recordatori de Geografia-).

Comunitat Autònoma

Distribució Linux

Logotip distribució

Pàgina web oficial

CatalunyaLinkathttp://linkat.xtec.cat
Comunitat ValencianaLliurexhttp://lliurex.net/home/
Regió de Múrcia

AndalusiaGuadalinexhttp://www.guadalinex.org/
Castella-La ManxaMolinuxhttp://www.molinux.info/
Castella i Lleó*ArkiXlinuxcastillayleon.blogspot.com/
ExtremaduraLinExhttp://www.linex.org/
MadridMAXhttp://max.educa.madrid.org/
La Rioja

AstúriesAsturixhttp://www.asturix.es/
Galícia**TrisquelGalinuxttp://trisquel.info/

http://galinux.mancomun.org/

Cantàbria

País BascEhux

NO DISPOSA DE LOGOTIP

http://ehux.ehu.es
Navarra

AragóAugustuxWeb Augustux
Illes CanàriesmEDUXAWeb Meduxa 
Illes Balears

 

C.A. Ceuta

 

C.A. MelillaMelinuxhttp://www.melinux.es/

* La de Castella i Lleó és no oficial (i pel que se no rep cap tipus de suport de la Conselleria pertinent -sembla una versió pròpia d’un particular-)

** A Galícia n’apareixen dues, i sembla ser que Trisquel és la que utilitzen en els centres educatius.

En definitiva i a la vista del requadre-resum anterior, no us sembla una «xorrada» totes aquestes distribucions? No és un professor i alumne igual en totes les Comunitats Autònomes? És qüestió política? Realment, cada cop que veig coses així em fa perdre els ànims de seguir amb el software lliure, ja que coses com aquesta fan més mal que bé a la gent que realment tenim ganes de que alguna cosa canvii de debò.

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
Jordi Martí

Docente desconcertado que intenta encontrar su lugar en un mundo que no entiende. O que prefiere no entender.

4 Comments
 1. No estic d’acord amb el teu comentari final. Tots aquests projectes són concrecions en un àmbit territorial concret d’un conjunt d’actuacions i serveis format per:

  – Una selecció de programari lliure d’interès educatiu

  – Un projecte de desplegament i instal·lació als centres docents

  – Un servei de suport tècnic professional als centres, contractat per les administracions educatives de cada territori

  – Un pla de formació del professorat, adaptat a les característiques i programa d’actuació de cada territori

  En el primer punt hi ha moltes coincidències entre les diverses comunitats autònomes, però també hi ha especifitats. Per exemple, la Linkat incorpora una aplicació per a sincronitzar els usuaris del servidor amb els llistats d’alumnes que genera el sistema de gestió acadèmica «Saga», i té configuracions especials per a integrar-se a les xarxes existents als centres educatius catalans de titularitat pública (unitats «S», «T» i «P», etc.). Per suposat, cap comunitat autònoma no manté una distribució de GNU/Linux des de zero, sinó que totes es basen en les grans distribucions de propòsit general: Ubuntu, OpenSuse, Debian, etc.

  Els altre punts (suport, desplegament, formació…) són específics de cada administració educativa, que és qui gestiona el pressupost necessari per tirar-los endavant.

  En definitiva, coincideixo en que seria bo que hi hagués més coordinació entre les diverses distribucions educatives, tant a nivell estatal com mundial (de fet ja n’hi ha força, sobretot entre els tècnics de base que hi treballen), però no estic d’acord en que sigui dolent o negatiu que unes determinades administracions posin en marxa projectes específics de desplegament de programari lliure per als centres docents del seu territori. Al contrari, crec que es molt positiu i reforça el concepte de flexibilitat i adaptació del programari lliure a les necessitats concretes de cada entorn. Visca la pluralitat!

  1. @Francesc estic totalment d’acord amb els quatre punts que planteges (selecció de programari, desplegament i instal·lació, suport tècnic i pla de formació en condicions), però en el que no estic d’acord és amb la diferenciació autonòmica d’això, ja que el que crec és que com més gent, i de més llocs, utilitzem els mateixos mecanismes i programari (cosa que fa que es segueixi utilitzant Windows), major capacitat tindrem per elaborar nous materials, i aquests cada cop seran de més qualitat (imagina’t vint grups de recerca d’alguna malaltia, i que tots ells utilitzessin diferents mètodes per quantificar els resultats. Com podria un grup adaptar els resultats de l’altre? i si l’adaptes, quina pèrdua de temps suposaria això? i quin cost econòmic?). En la docència passa el mateix. Per què creus que els professors (en més d’un 99% segueix utilitzant Windows o Ubuntu) no utilitzen aquestes «fabuloses» distribucions autonòmiques? Doncs perquè volen tenir el millor servei i assistència, i un programa minoritari com Linkat (que possiblement el tinguem instal·lat a tota Espanya 25 persones -fóra del que hi ha instal·lats «per decret» en els centres educatius-), Lliurex, Molinux, etc. no ofereix això, i només és un malbaratament de recursos (ja que m’agradaria saber quina quantitat de diners es gasta en promoure, formar i atendre els problemes que experimenten els usuaris amb aquests).
   A propòsit de la interacció que presenta amb el SAGA, només comentar-te per si no ho sabies, que aquest va ser un dels finalistes dels «Fiasco Awards», i que jo, vaig tenir la desgràcia de treballar en un dels centres pilots els primers anys del seu funcionament i era nefast (el pobre administratiu del centre anava boig, i la majoria d’avaluacions no es podien fer en directe perquè el programa fallava més que una escopeta de fira). I segons companys que he parlat aquest any per contrastar-ho, segueixen amb els mateixos problemes.
   Visca la pluralitat, però amb «seny»!

Deja un comentario

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
close-link