Odissea, o com fer un mal disseny d’un entorn virtual de formació per a docents

Primer de tot convé fer una mica d’història sobre Odissea. Es tracta de l’entorn virtual de formació del professorat que fa formació telemàtica. Un entorn basat en Moodle i, recentment actualitzat a la versió 1.9.9 que venia a substituir a l’obsolet Educampus (que segurament molts docents coneixereu) durant el curs 2009-2010.

Ja van ser nombrosos els errors l’any passat, entre els que destacaven fonamentalment la impossibilitat d’accés al mateix en nombrosos períodes de temps, cosa que es va dir que es sol·lucionaria completament per al curs 2010-2011. Actualment, ens trobem que, el campus virtual de formació Odissea segueix fallant i, bastant sovint ens presenta excel·lents imatges que hi impossibiliten l’accés (errors de bases de dades, excés de càrrega, etc.). Avui, sembla ser que romandrà (i no es el primer cop) inactiu per tasques de manteniment i millora, però no especifiquen quines són aquestes millores, ni per què és necessari fer un manteniment al llarg de dues hores d’un entorn de formació que porta, tan sols, un mes en funcionament.

Com soc una persona bastant curiosa, em vaig adreçar a algunes persones per preguntar «quin era el problema que provocava aquelles fallades continuades del sistema» i, em van respondre que era degut a l’elevat volum d’usuaris que s’havia de gestionar, uns 22000. Aquí va ser on em vaig adonar que hi havia quelcom que no s’estava fent bé, ja que abans de posar en marxa qualsevol entorn de formació s’ha de fer un correcte disseny de la capacitat de càrrega (nombre d’usuaris interactuant en el mateix moment) del mateix. Suposo que, com tot el que està succeïnt darrerament, les presses estan a l’ordre del dia, però com a usuari de l’entorn m’hagués agradat que s’hagués realitzat, prèvia a la posada en funcionament, un informe exhaustiu com el següent (de la UPC):

Si s’hagués fet una simulació com la que parlen en l’informe anterior, s’hagués pogut:

 • Certificar la validesa  de l’arquitectura escollida (característiques del servidor) per als volums de càrrega que havia de suportar
 • Detectar els aspectes a millorar de la plataforma, per tal de puguer-la dotar d’una capacitat de resposta adequada i, eliminar així els desastrosos «colls de botella» (molts usuaris en el mateix moment que no permeten una correcta assignació dels mateixos) que ens estem trobant

Però, com acostuma a ser habitual, sembla ser que això no ha passat. Les presses mai són bones i, menys quan parlem d’elements que ja són prou sensibles, com és el cas de la implantació de les TIC.

Actualització

Sembla ser que l’entorn Odissea segueix sense rutllar (i sembla ser que això va per llarg), ja que molts docents (tant formadors com alumnes) estem rebent correus similars al següent:

«Com segurament vàreu poder comprovar ahir a la tarda, les actuacions que es van fer durant l’aturada del matí no han estat tant efectives com suposàvem. Estem treballant per definir quina és l’arrel exacta del problema que està generant aquesta situació.

Recomanem que de moment us programeu la feina durant tot el dia intentant evitar aquesta franja horària que ara ens dóna problemes, és a dir,de 19:00 hores a 21:30 hores.

Entenem que la situació no és agradable per ningú, però us demanem un marge de temps per poder solucionar-ho«.

No acabo d’entendre que, sigui precissament en aquestes dates quan hi hagi aquest tipus de problemes, ja que hi havia tot l’estiu per sol·lucionar-los , ja que són els mateixos que es varen anar observant l’any passat. Ni crec que tota la culpa sigui de tenir la base de dades en Oracle (seria millor que fos PostGreSQL), ni l’excès de carrega, ni altres variables. El problema fonamental que li veig ha estat una manca de previssió en el disseny (em refereixo fonamentalment a l’arquitectura) de la pròpia plataforma.

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
Jordi Martí

Docente desconcertado que intenta encontrar su lugar en un mundo que no entiende. O que prefiere no entender.

1 Comment

  Deja un comentario

  EDUENTERTAINMENT

  Cuando la Educación se convierte en espectáculo

  En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
  close-link