Raons per no col·laborar a la xarxa eduCAT1x1

Fa alguns temps que mitjançant correus electrònics i tuits rebuts (siguin via DM o mencions) se’m vol convidar a compartir els enllaços i el material que penjo en l’espai d’acompanyament del Projecte eduCAT1x1. Aquest espai d’acompanyament ha estat pensat per a servir d’ajuda als docents que imparteixen classe a centres on s’està aplicant el mateix, per la qual cosa sembla una mica estrany, que a una persona que li agrada compartir el material (ja que la xarxa m’està aportant molt més del que jo subministro) es negui a participar-hi, per la qual cosa considero necessari explicar el motiu.

L’espai d’acompanyament està basat en una xarxa Ning i, format en l’actualitat per aproximadament uns 5000 membres.

Per tant, com negar-me a compartir experiències amb tants docents interessats en la utilització de les noves tecnologies dins l’aula, quan en soc un gran amant i defensor (no en les formes com s’està duent a terme). Doncs bé, aquesta reticència en col·laborar en el mateix ve per la restricció que presenta aquesta xarxa social en la seva portada, la qual diu el següent:

Per tant, es tracta d’una xarxa exclusivament adreçada als docents participants en el projecte eduCAT1x1, la qual cosa trenca completament la meva filosofia del «compartir», ja que crec que tot el material que s’estigui produint en entorns educatius i, més en cas de programes oficials de les Administracions Educatives (en aquest cas dins l’Escola 2.0) han de ser de domini públic, i han de permetre que tothom qui vulgui hi pugui accedir, compartir material i aprendre dels altres.

No es tracta només de l’anterior (que per a alguns pot semblar filosofia barata) sinó també de veure la hipocresia que existeix en aquest grup, ja que molt del material que comparteixen i sobre el qual discuteixen està  creat per persones alienes al grup sota llicència Creative Commons i, ells estan fent que el mateix no sigui accessible. Amb això estan incomplint la voluntat de qui ha publicat aquell material, i trencant completament l’esperit de compartir aprenentatge que hi ha darrere d’aquella llicència.

Es tracta d’una situació massa habitual (que espero que es vagi eliminant paulatinament) en diferents espais i entorns Moodle, els quals són totalment tancats a persones alienes a un determinat «grup» i que, en molts casos, publiquen materials de lliure disposició trencant la ilusió que tenen moltes persones en compartir de forma lliure i desinteressada el seu material.

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
Jordi Martí

Docente desconcertado que intenta encontrar su lugar en un mundo que no entiende. O que prefiere no entender.

7 Comments
 1. Gràcies per l’aclariment. Jo tenia mala consciència per no penjar-hi els meus materials. Era reticent i no sabia ben bé per què. Aquest post m’ho ha clarificat. Està clar que han de canviar de filosofia. Hi ha massa contradiccions en aquest projecte.

 2. Raons per SI col·laborar:
  -Els membres de la xarxa són docents, com tu.
  -Els membres de la xarxa treballen cada dia a l’aula, com tu.
  -Els membres de la xarxa treballen en centres on l’1×1 està implementat o a punt d’implementar, com tu.
  -Els membres de la xarxa comparteixen, com tu.
  -Els membres de la xarxa demanen solució als seus dubtes, com tu.
  -Els membres de la xarxa aporten solucions als seus companys, com tu.
  -Els membres de la xarxa experimenten i ho conten, com tu.
  -Els membres de la xarxa aprofiten l’experiència que els aporten els altres membres, com tu.
  -Els membres de la xarxa plantegen problemàtiques específiques de la seva praxi, com tu.
  -Els membres de la xarxa agraeixen les aportacions desinteressades que fan altres membres, com tu.
  -Els membres de la xarxa fan xarxa, com tu.
  -Els membres de la xarxa són més de 4000 i la majoria no aporta però sí rep, com tu.
  -Els membres de la xarxa que no aporten, argumenten que no poden fer aportacions de qualitat, quan qualsevol aportació pot ser de gran ajuda, per exemple indicar com s’etiqueten els fitxers que lliuren els alumnes.
  -Els membres de la xarxa disposen de privacitat (relativa) en saber que les seves intervencions van adreçades a companys i no al públic en general.
  -Els membres de la xarxa poden aprofitar-la en el seu dia a dia i poden ajudar als altres membres de la xarxa.

  -Els membres de la xarxa són lliures de fer-la servir.

  -A la xarxa es difonen eines i materials, alguns amb llicència CC, altres amb CopyRight, hi ha un grup molt potent que aposta per l’ús de GNU/Linux i software lliure. Però la intenció no és la de crear un grup obscur que veti l’accés al coneixement a la resta de la humanitat, ans al contrari, la intenció és que els docents que tenen al seu abast la infraestructura que representa l’1×1 conegui les eines de què disposa i en pugui treure profit, estenent així aquest coneixement al seu alumnat i al seu entorn proper.
  -A la xarxa també es tracten altres aspectes relacionats amb la docència i amb la conveniència o no de segons quins elements TIC i TAC en debats oberts, lliures i no moderats on totes les opinions són benvingudes tot i que de vegades algunes són acaloradament rebatudes.

  Ah! No et podria enumerar quines són les raons perquè l’accés a la xarxa estigui restringit només a membres de centres que tenen l’1×1. A mi també m’agradaria que fos oberta i que formés part dels NODES que en Jordi Adell va explicar ahir a la conferència de Granada #PLEGr però això no fa que no sigui una eina molt útil per als membres de la xarxa.

  Felicitats pel bloc.

  1. En primer lloc m’agradaria aclarir que l’article ha estat sols a nivell personal i, que en cap moment estic dient allí sí s’ha o no de col·laborar en aquell espai. Només explico el perquè no ho faré en el meu cas .

   Responent a les teves raons per SÍ col·laborar, anem a qüestionar-les una mica.

   – Els membres de la xarxa són docents, com tu
   Tens raó, els membres de la xarxa són docents, però un pla que impliqui només a docents està abocat al fracàs, ja que la comunitat educativa és molt més àmplia (on són els alumnes, famílies i docents fóra del pla eduCAT1x1 o que pertanyen a altres Comunitats?). No crec que l’exclusió d’una part fonamental del nostre sistema educatiu sigui bona per una eina “per a compartir experiències”
   – Els membres de la xarxa treballen cada dia a l’aula, com tu
   Sí, però hi ha gent que no treballa dins l’aula que pot donar també idees. Potser som nosaltres qui coneixem el dia a dia, però les millores poden venir per molts altres inputs
   – Els membres de la xarxa treballen en centres on l’1×1 està implementat o a punt d’implementar, com tu
   I això justifica que estigui tancat per a que companys (o futurs companys que estan estudiant magisteri, màsters relacionats amb l’Educació o estudiant oposicions docents) no puguin gaudir de les experiències que s’estan duent a terme?
   – Els membres de la xarxa comparteixen, com tu
   A nivell personal això no és cert, ja que jo comparteixo material en un bloc sota llicència CC obert a tothom (com molts altres companys) i aquesta xarxa només comparteix amb ells mateixos en un espai d’accés restringit
   – Els membres de la xarxa demanen i aporten solucions als dubtes, com tu
   Hi ha moltes maneres i mecanismes de demanar i aportar solucions. Si la solució no es troba dins del grup, no es cerca fóra d’ell? I per què si això és així, una persona externa al mateix no pot demanar ajuda als seus problemes als que estan dintre. Sembla lògica aquesta incongruència?
   – Els membres de la xarxa experimenten, ho conten i aprofiten l’experiència d’altres membres, com tu. També plantegen problemàtiques específiques de la seva praxi, com tu
   A molts no ens arriba aquestes experiències i, per tant no podem aprofitar-les. Quin sentit té contar experiències, quan hi ha gent que potser les aprofitaria que no se’ls permet obtenir aquesta informació? I quan em refereixo en primera persona, ho faig incorporant a la mateixa la quantitat de persones relacionades amb el món educatiu (docents i no docents) que no poden fer-ho. Per tant, hi ha molta gent que queda exclosa d’aquest aprenentatge
   – Els membres de la xarxa fan xarxa, com tu
   No és cert, ja que la xarxa la fa tothom qui col·labora i aprèn dels altres. Les xarxes endogàmiques poden ser qualsevol cosa menys una xarxa. Trobo bé que existeixin, però la influència d’uns docents que restringeixen les seves col·laboracions al seu entorn més proper no fan xarxa (si som puristes i poc elàstics en la definició, microxarxa tal volta)
   – Els membres de la xarxa són més de 4000 i la majoria no aporta però sí rep, com tu
   El nombre és força reduït si parlem de la quantitat de docents que treballen en centres on s’està duent a terme o s’implementarà el pla eduCAT1x1. A més, hi ha força gent que no aporta perquè no creu que tancar el coneixement (abans es feia en centres i ara en xarxes tancades perquè hi ha gent que encara no ha après que el Claustre és la xarxa) sigui bo per a la millora. I rebre, en molts casos, es rep de persones externes a la xarxa eduCAT1x1, de les quals es xucla informació per després tancar-la en un mur digital
   – Els membres de la xarxa disposen de privacitat en saber que les seves intervencions van adreçades a companys i no al públic en general
   Què hem d’amagar a la societat? Per què no podem esbombar el que s’està fent? No crec que amagar les coses i actuar a esquenes de la societat (públic en general) sigui bo per la nostra professió docent. Com més oberts estem a la societat, millor podem entendre-la i fer-la partícip de tot el que s’està fent i de les idees que tenim sobre l’Educació de les seves noves generacions
   – Els membres de la xarxa són lliures de fer-la servir
   Però la gent que no està inclosa dins ella, tanmateix tenir iniciatives interessants i aportar informació que s’està utilitzant en aquella xarxa NO. Força hipòcrita la situació
   -A la xarxa es difonen eines i materials, alguns amb llicència CC, altres amb CopyRight, hi ha un grup molt potent que aposta per l’ús de GNU/Linux i software lliure. Però la intenció no és la de crear un grup obscur que veti l’accés al coneixement a la resta de la humanitat, ans al contrari, la intenció és que els docents que tenen al seu abast la infraestructura que representa l’1×1 conegui les eines de què disposa i en pugui treure profit, estenent així aquest coneixement al seu alumnat i al seu entorn proper
   Als que ens agrada publicar sota CC i utilitzar programari lliure som un “grup obscur”? Em sembla que l’afirmació no necessita comentaris ja que es desqualifica per si mateixa

   No m’agradaria acabar sense comentar que, com molt bé diu Jordi Adell (entre molts d’altres) s’ha de treballar per crear uns nodes oberts de col·laboració i que, qualsevol iniciativa que quedi tancada i exclogui elements que poden realitzar-ne aportacions, l’únic que fa es crear murs on no n’han d’existir.

   Però, com he dit al principi, són totes opinions personals, totalment qüestionables i opinables.

 3. Jo em posiciono totalment en contra de la xarxa tancada. Soc estudiant del Màster de formació de professorat i vaig demanar-hi accés fà un temps. La resposta va ser negativa donat que el centre on faig les pràctiques no forma part del 1×1.

  Si realmente hi ha material amb copyright, no hagués sigut més pràctic fer una subcarpeta privada per aquest material però que la resta fos obert?

  Potser seria una bona forma de que els professors que no tenen 1×1 comencessin a veure el que en poden treure de bó i acabarien sent ells els que convencin als directors dels seus centres. Si es tanca la xarxa només pels que ja tenen 1×1 esteu creant una separació dins dels docents i crec que no és l’estratègia correcte. És més, crea cert rebuig cap al 1×1 el fet de no poder consultar aquest grup.

  De totes formes, tampoc crec que el canvi de paradigma educatiu es solucioni amb l’1×1, que al cap i a la fí només és una eina més.

 4. Nota aclaratòria:

  1.- Jo no soc «la xarxa», només soc un membre/usuari i a més sense cap capacitat de decisió.
  2.- On dic «…es difonen eines i materials, alguns amb llicència CC, altres amb CopyRight,…» vull dir que es parla sobre aquests materials, no que es facilitin als membres.
  3.- Dubto que aquest fet per si sol, el de ser una xarxa tancada, crei rebuig. Si de cas es pot afegir als molts altres fets i creences que es fan servir per rebutjar el que sigui que es rebutja.
  4.- El plantejament -espais col·laboratius limitats a un «club docent»- em sembla una interpretació malintencionada, ja que pertànyer a un club representa voluntarietat expressa de ser-hi, en canvi aquí el que es dóna és el fet que la xarxa sigui oberta per als docents directament implicats o afectats pel projecte, que al cap i a la fi són els que el poden incorporar a la seva pràctica docent.

  I només afegir que també defenso davant de qui sigui que l’1×1 és una eina més, una eina potent i amb molta problemàtica «nou vinguda», però al cap i a la fi una eina.

Deja un comentario

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
close-link