Un inici de curs amb moltes novetats

Avui comença el nou curs escolar, marcat per moltes novetats, entre les quals hi ha la que ha provocat un major ressò mediàtic: la implantació del programa EduCAT1x1 a nombroses aules, la mesura més destacada del qual ha estat el subministrament d’ordinadors portàtils als alumnes de cinquè i sisè de primària, a més dels primers cursos de l’ESO.

Tanmateix aquesta novetat, n’hi ha una altra que ha passat de puntetes pels mitjans de comunicació. La notícia a la que em refereixo es tracta de la creació d’ Instituts-Escola, un recinte escolar, on es realitzaran els aprenentatges de l’alumnat des dels 3 fins als 16 anys. Aquesta aposta és molt arriscada, ja que la majoria d’estudis han demostrat el fracàs, a nivell educatiu, de la incorporació d’alumnat de 12 anys als Instituts, que va provocar la barreja de nens i adolescents, impedint als adolescents (16-18 anys) que assolissin rols d’adult, i als nens (12-14 anys) poder seguir sent nens.

La idea de la creació d’aquests centres d’escolarització global (de 3 fins a 16 anys) agreujarà la situació anterior, a més de provocar uns greus problemes a nivell de gestió dels centres, ja que els mestres, amb un sistema pedagògic diferent (ni millor ni pitjor) que els professors de secundària, entraran en conflicte amb ells, a l’hora d’establir les mesures més adients per al bon ensenyament i aprenentatge de la franja d’edat tan àmplia a què ens referim.

En definitiva un curs que vindrà marcat per dos grans eixos experimentals:

 • Digitalització de les aules, i els nous mecanismes d’aprenentatge dins del Pla EduCAT1x1
 • Creació dels primers Instituts-Escola

Uns experiments, a nivell educatiu, molt perillosos, ja que poden sortir molt bé o molt malament. A casa meva sempre m’havien comentat: «Els experiments, amb gasosa«. Molta sort a tots i a totes en aquest nou curs que comença.

EDUENTERTAINMENT

Cuando la Educación se convierte en espectáculo

En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
Jordi Martí

Docente desconcertado que intenta encontrar su lugar en un mundo que no entiende. O que prefiere no entender.

1 Comment

  Deja un comentario

  EDUENTERTAINMENT

  Cuando la Educación se convierte en espectáculo

  En un contexto en el que el espectáculo educativo está a la orden del día, conviene reflexionar acerca de la implicación de este "eduentertainment" en nuestras aulas.
  close-link